חווית הגירושין משתנה בין זוג לזוג, בין בית לבית, ובעיקר בין ילד לילד. בין יתר ההשפעות הטמונות באופיו ואישיותו של הילד על חווית הגירושין שלו, ישנם גורמים הנעוצים בגיל ובשלב ההתפתחותי של הילד המשפיעים על ההסתגלות שלו והתגובות המיידיות וארוכות התווך לגירושין.
סיגל קפלן, יועצת למשפחות במצבי גירושין ופרק ב'.
הנה, על קצה המזלג, שלבים בהתפתחות הילד אל מול השפעות הגירושין:
מבוסס על - ילדים להורים גרושים, "מכלול" כסלו תש"ס גיליון י"ט, אורית קופרשמידט (פינשטט)(1).
אמון מול חוסר אמון (גילאים 0-1)
בניית אמון בסיסי בתפיסת העולם כמקום בטוח ויציב, שטוב לחיות בו. ישנה חשיבות רבה לסיפוק צרכיו הבסיסיים של הילד באופן מיידי ועקבי בשלב זה. האמון שנבנה ונוצר עם האם תורם לבניית האמון בעולם ובבני אדם. שלב זה קריטי ליכולת ליצירת יחסים עתידיים ולביטחון עצמי. פירוד בין ההורים בשלב מוקדם זה עלול להוות מכשול בבניית האמון.
אוטונומיה מול הצבת גבולות (גילאים 2-3)
על-מנת להצליח בגיבוש אוטונומיה יש צורך בהצבת גבולות לילד, וגם לאפשר לו לבצע דברים בכוחות עצמו. בעת גירושין להורים אין תמיד פניות וסבלנות לכך.
יוזמה מול אשמה (גילאים 4-6)
הילדים סקרנים ובודקים, וחשוב שההורים יתמכו בכך. אי פניות של הורים בשעת הגירושין יכולה למנוע התפתחות יוזמה ולפגוע בערך העצמי. בשלב זה חלים תסביך אדיפוס ואלקטרה, הקשורים בהתפתחות המינית של הילד או הילדה, היעדרות אחד ההורים עלול להקשות על התפתחות תקינה של השלבים הללו.
כמו כן, רמת ההמשגה (יצירת מושגים) בשלב הזה היא נמוכה אצל הילדים. ילדים בגיל הזה אינם יודעים להפריד בין מה שקורה להורה ובין מה שיקרה או קורה להם. לאור גישתו האגוצנטרית של הילד בשלב זה והיכולת הנמוכה של הילד להמשיג את הגירושין כהחלטה של הוריו להיפרד זה מזו, ללא קשר אליו, הוא עלול לחוש אשמה בגירושין.
חוויית הצלחה מול רגשי נחיתות (6-12)
בשלב זה הילד צריך לחוות הצלחה כך שביטחונו וערכו יעלו, והוא ירצה להמשיך ליזום ולהשקיע. במידה ויחווה כישלונות, דימויו העצמי ייפגע ותחושות הנחיתות יגברו.
בתחומים בהם חשוב שהילד ירכוש ניסיון חיובי, עלולה חווית הגירושין להשפיע:
בהיבט החברתי - ילדים להורים גרושים מתיקים את הכעס על ההורים אל חבריהם ועל המסגרת החינוכית. בהיבט הרגשי - ילד להורים גרושים עלול לפתח רגשות אשם ותחושת קיפוח הבאה לידי ביטוי בקושי בהבעת רגשות, התמודדות עם דחיית סיפוקים, התחשבות ורגישות לזולת וחוסר שליטה. בהיבט הלימודי – חרדות, מתח קשיי שינה וריכוז מהווים גורמים לחוסר פניות ללמידה והקשבה אצל הילדים.
זהות לעומת טשטוש זהות (גילאים 12-15)
המתבגר מגבש זהות משלו בתהליך של ניסוי וטעיה. מחד, מתרחק מהוריו ומתקרב לבני גילו, ומאידך, זקוק להוריו ולגבולות ברורים שיאפשרו את החקירה. המתבגרים לעיתים לוקחים על עצמם משימות של מבוגרים ולעיתים מתנתקים. קיים "משחק" בין תלות להשתחררות. הגירושין עלולים לגרום להתרופפות בפיקוח ולא לתמוך בשלב מהותי זה.
גיל 15 ויותר
בתקופה הזו כבר קיימת פרספקטיבה חברתית עצמאית יחסית. המתבגר שומר על מרחק בינו לבין ההורים ומשקיע את רוב האנרגיה מחוץ למעגל המשפחתי. גם בתוך חווית הגירושין, ועל מנת להגן על עצמו בפני הסתבכות בקונפליקט, ישמור המתבגר על מרחק.
המודעות לשלבים בהתפתחות הילד יכולה לסייע להורים בעת הגירושין להיות ערניים יותר לצרכים החיוניים בכל אחד משלבי ההתפתחות של הילד, מעבר לכל מה שילד מביא עמו "מהבית" (אופיו, אישיותו, הרגליו וכו'), ולתת מענה מעשי, רגשי וטיפולי כך שיוטב לו.
להורדת האפליקציה באפל לחץ כאן
להורדת האפליקציה באנדרואיד לחץ כאן
סיגל קפלן, יועצת למשפחות במצבי גירושין ופרק ב'
sigal.kaplan97@gmail.com :מייל
נייד: 052-2309236
Comments