ההחלטה על גירושין היא אחת ההחלטות הקשות והמטלטלות שהיחיד עובר. לתהליך הגירושין יש השפעה והשלכות על רווחת כל אחד מבני הזוג והמשפחה, בהיבטים הרגשיים, הכלכליים, התפקודיים והחברתיים. הגירושין הם נקודת מפנה רצינית, בה יש צורך לשנות את עולמנו הפרטי שכפי שהכרנו אותו, לעבר עתיד מעורפל.
רונית כהן זמורה, מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכת הורים
הפרידה עלולה לערער את היסודות שעליו נשענו חייהם של כל אחד מבני הזוג, והמון אי וודאות לקראת הבאות. לא תמיד משך הזוגיות מהווה גורם משפיע על תהליך הגירושין ומורכבותו. זמן ההתאוששות מהגירושין הוא אינדיבידואלי ומצריך תהליך עיבוד הכולל בתוכו את כל שלבי האבל.
הליך הגירושין הינו הליך סוחט מבחינה רגשית, כלכלית ומשפטית. בתהליך זה נקבעים דרכי פעולה וסוגיות מהותיות בחייכם - משמורת הילדים, חלוקת זמני השהות איתם, חינוך, בריאות, מקום מגורים, דמי מזונות וחלוקת רכוש. משכך, הליך הגירושין מחייב ליווי מקצועי, אמין וזמין של איש או אשת מקצוע משפטי וכן של איש או אשת מקצוע בתחום הרגשי. בחירה של א.נשי מקצוע אלו צריכה ללוות אתכם לאורכו של המשבר.
מאחר שאני אשת טיפול ולא עורכת דין, אנסה להאיר נקודות חשובות מבחינה רגשית, כלומר לבחור את א.נשי המקצוע שיהפכו את התהליך לכואב כמה שפחות. לא אתייחס לבחירה על סמך יכולות משפטיות – אשאיר זאת לעורכי הדין.
אבל לפני כן, שלוש נקודות מקדימות.
1. אין מקום לאשמים -
אין זה משנה מי יזם את הגירושין, אין צד אחד אשם, צריך שניים בשביל טנגו. ובכלל, אין מקום לשיח של אשמה. תהיה סיבת הגירושין אשר תהיה (ובדרך כלל אין פשוט "סיבה" אחת), בסופו של דבר עומדים בני הזוג ומגלים את הפער הגדול, והבלתי ניתן לגישור, בין הזוג הצעיר שפעם אהב ובחר לחיות יחד, לבין מי שהם הפכו להיות היום. עם כל הכאב שבדבר, מערכת היחסים הזוגית והרומנטית לא צלחה והסתיימה, אבל האחריות המשותפת ליצירת פרק חדש בחייכם ממשיכה, במיוחד שישנם ילדים בתמונה.
2. כמה שפחות צלקות -
על מנת שהמעבר מזוג נשוי להורים גרושים לא יהיה טראומתי ועם כמה שפחות צלקות ופגיעות, תתחילו להתמקד ולהתעסק בעתיד שלכם ושל ילדיכם. אל תלכדו באש הנקמה, כי האש הזו תפגע גם בכם ותחלחל לחייכם, שנים אחר כך ובכל מערכות היחסים העתידיות שלכם. ככל שתהליך הגירושין נמשך זמן רב יותר, אזי הצלקות המתהוות הינן עמוקות יותר ותהליך ההתאוששות והריפוי יהיו ארוכים יותר.
3. הילדים שלכם -
נקודה חשובה ביותר שיש לתת עליה את הדעת היא הילדים. הילדים לא בחרו בגירושין, ואף על פי שהם חלק מ"חבילת" הגירושין – הם לא קשורים להחלטה שלכם להיפרד זה מזו. אל תהפכו את הילדים לשותפים בתהליך ואל תיצרו מצב שהם יהיו קלף מיקוח במשא ומתן ביניכם. אל תסיתו את הילדים נגד ההורה השני, זה לא הוגן כלפיו וגם כלפי הילדים. חשבו על טובתם. תחזקו את תחושת הביטחון, היציבות והאהבה בחייהם. אפשרו להם להמשיך להנות משני ההורים שלהם, ובשום אופן אל תגרמו להם לנקוט עמדה.
כששלושת הנקודות הללו ברורות, אפשר להמשיך.
פניכם להליכים משפטיים? איך תבחרו את עוה"ד המתאים לכם?
לפני ההחלטה איזה עו"ד לבחור, כל אחד מכם צריך לשבת עם עצמו ולחשוב כיצד הוא רוצה לנהל את חייו לאחר הגירושין, ולחשוב אם הוא היה בן הזוג השני, האם היה מקבל תנאים אלו.
לדוגמא: אם את/ה מבקש/ת שההורה השני יפגוש את הילדים פעמיים בשבוע למשך שעתיים – האם את/ה הייתי מוכן לכך?
כמו כן, חשוב לעשות תעדוף ערכים. כלומר, לחשוב לערוך רשימה של הדברים החשובים לך ביותר שלמענם את/ה מוכנ/ה להתפשר בדברים אחרים.
כל זה חשוב על מנת שתוכלו להגיע "מאורגנים" יותר מחשבתית ורגשית בבואכם לבחור את עוה"ד המתאים לכם.
בבחירת עו"ד יש לאסוף מידע דרך חוות דעת של חברים ומכרים. ייתכן שעורך הדין שהתאים לחברך אינו מתאים לך, לכן יש לבדוק ולהתרשם מהם נקודות החוזק של אותו עו"ד, ולנסות לראות האם גם תשומת ליבם מתמקדת בדברים החשובים ביותר לך.
לאחר מכן לקבוע פגישת ייעוץ עם מספר עו"ד נבחרים שהתמחותם בתחום המשפחה (אך לא יותר מדי). על עוה"ד להיות בעל ידע וניסיון רב בכל סוגיות הגירושין בחלוקת רכוש, משמורת ילדים וזמני שהות, מזונות, סידור הגט, ניסוח הסכם גירושין ועוד. בפגישת הייעוץ יש לבדוק את הכימיה מול עורך הדין, אתם חייבים להרגיש נוח מולו מאחר שאתם מזמינים אותו להיכנס למרחב המשפחתי האינטימי שלכם. על עורך הדין להיות מספיק רגיש ואמפטי לסיטואציה המשפחתית הלא פשוטה בה אתם מצויים. לכן כדאי לבחור עו"ד שיתייחס אליכם כאדם ולא כתיק משפטי. נצלו את הפגישה לשאול את השאלות הרלוונטיות לכם ולהציג את רצונותיכם. בנוסף, יש לשאול אותו על ניסיון בתיקים דומים.
המלצה אישית שלי - בחרו עורך דין שיש לו אוריינטציה לגישור, ואולי הוא אף מגשר בעצמו. לעורך דין – מגשר תהיה מומחיות כפולה: הן בניהול הליכים משפטיים בפני הערכאות המשפטיות והן ביישוב סכסוכים מחוץ לכותלי בית המשפט, ובכך יש ביכולתו להוביל אתכם ליצירת פתרונות יעילים, יצירתיים והוליסטיים יותר מול הצד השני. בחירה שכזאת מעלה את ההסתברות לסיים את המשבר במהירות לשביעות רצון של שני הצדדים.
והרגשות השליליים – מי ילווה אותם?
איש מקצוע נוסף שרצוי שיתלווה לתהליך הוא איש או אשת טיפול רגשי, כמו פסיכולוג או מטפל זוגי ומשפחתי. הוא ילווה אתכם מבחינה רגשית ויעבד איתכם את השבר בחייכם, יאפשר לו להשקיט את הרעשים והלחצים שאופפים אתכם. איש או אשת הטיפול יהוו גורם תומך בתקופה מורכבת זו, ויסייע בהכלת הכעסים, האובדן והפחדים המתלווים אליה. בהמשך ילווה בפתיחת פרק חדש בחייכם, צמיחה מחודשת ובנייתכם מחדש כ"יחיד" בוגר. בנוסף, המטפל/ת הרגשי גם ייעץ וילווה בענייני ההורות והילדים, מה שיאפשר לכם תמיכה וחיזוק משמעותי בתקופה הלא פשוטה הזו.
המטפל/ת צריכים להיות א.נשי מקצוע בעלי הסמכה מוכרת. הפסיכולוג צריך להיות רשום בפנקס הפסיכולוגים. מטפל זוגי ומשפחתי מוסמך צריך להיות רשום באגודה לטיפול זוגי ומשפחתי. בחירת איש מקצוע זה נעשית אף היא על פי המלצות מכרים וחברים, או המלצות שניתן למצוא ברשתות החברתיות. גם כאן ההתרשמות האישית היא הקובעת. לשם כך, עליכם לחוש נוחות ואמון באיש הטיפול, ושעיניו ישדרו לכם תקווה וביטחון.
להורדת האפליקציה באפל לחץ כאן
להורדת האפליקציה באנדרואיד לחץ כאן
רונית כהן זמורה,
מטפלת זוגית ומשפחתית מוסמכת ומדריכת הורים.
Ronitzmora.co.il :מייל
טל: 052-2303707
Comments