והאם אישה שהתגרשה יכולה להוסיף את שם נעוריה לשם המשפחה של ילדיה?
מאיה הדס, מגשרת ועו"ד לגירושין בשת"פ.
![](https://static.wixstatic.com/media/3424cb_8cc4d27dcf194b83ab136c7365278576~mv2.jpg/v1/fill/w_940,h_788,al_c,q_85,enc_auto/3424cb_8cc4d27dcf194b83ab136c7365278576~mv2.jpg)
ישנם לא מעט מקרים בהם לאחר הגירושין, נשים מבקשות לחזור לשם המשפחה שלהן מלפני הנישואים. במקרה כזה, של חזרה לשם הנעורים, נוצר מצב שבו לאם ולילדה ישנם שני שמות משפחה שונים, מצב בו עלולים להיווצר קשיים בירוקרטיים מול רשויות השלטון וכן אי אילו עומסים רגשיים אצל האם והילד כאחד.
אז זה המצב – התגרשת ואת מעוניינת לשוב לשם נעורייך ולהוסיף לילדייך הקטינים את שם משפחתך בנוסף לשם המשפחה של אביהם. לשם כך – נדרשת הסכמתו של הגרוש שלך, אב ילדייך, שאם הוא נותן הסכמתו הכל פשוט ליישום, אך מה קורה במצב שבו הוא מסרב להוספת שם המשפחה שלך לילדים?
חוק השמות-
על פי חוק השמות, ילד להורים נשואים - מקבל מלידה את שם המשפחה של שני ההורים, ואם היו לכם שמות משפחה שונים, מקבל הילד אוטומטית את שם משפחת האב (אלא אם כן הסכמתם אחרת). במקרה של הורים שאינם נשואים – הילד יקבל את שם המשפחה של האם, אלא אם ההורים מסכימים ומחליטים לתת לילד את שם המשפחה של האב. וכך גם במקרה של בני זוג הידועים בציבור, אם הסכימו ההורים, יקבל את שמות המשפחה של שניהם.
אם כך, על מנת להוסיף לשם המשפחה של ילדך את שם נעורייך נדרשת הסכמתו של אביו. במקרה שהאב אינו מסכים, את רשאית לפנות לבית המשפט על מנת לקבל צו שיפוטי לשינוי שם משפחתו של הילד.
המציאות-
ברוב המקרים, נשים אינן מעוניינות להיכנס להליכים משפטיים מול אב ילדיהן, בין אם על מנת להימנע מהסלמת היחסים בין ההורים ובין אם משיקולים כלכליים. ולכן, בחלק מהמקרים נשים שרוצות לחזור לשם נעוריהן לאחר הגירושין מוותרות על רצונן מכיוון שהן מעדיפות לשאת שם משפחה זהה לזה של הילדים ולהימנע מחיכוכים משפטיים.
במקרים אחרים הן משנות את שמן ונאלצות להתמודד עם הקשיים הכרוכים בכך שהן וילדיהן נושאים שמות משפחה שונים.
במקרים בהם האם מחליפה את שם משפחתה וחוזרת לשאת את שם נעוריה, מבלי ששם נעוריה יתווסף לשמם של הילדים, עלולים להיווצר קשיים רגשיים אצל האם ואצל הילדים. הוספת שם נעוריה של האם לשמו של הילד תמנע אי הבנות בירוקרטיות מול מוסדות החינוך והרשויות. כך למשל, הוספת שם משפחתה של האם תחסוך מהקטין את הצורך במתן הסברים לגבי השוני בשם משפחתו משם משפחתה של אימו, בבית הספר, בקרב חבריו ואף כלפי עצמו.
מה נהוג בבתי המשפט?
ברוב המקרים בתי המשפט מקבלים את תביעתה של האם להוספת שם נעוריה לשם המשפחה של הילדים.
טובת הקטין היא השיקול המנחה את בתי המשפט בסוגיית שינוי שמו של קטין. על פי הפסיקה, טובת הקטין מחייבת ששמו יביע זיקה לשמות שני ההורים שכן הוספת שמה של האם יחזק את השייכות והזהות של הילדים לשני הוריהם.
ההמלצה שלי- צאו לגישור.
במסגרת הליך הגישור וגיבוש ההסכמות להסכם הגירושין, ניתן לדון בכל שאלה שתבחרו ולהגיע גם לרזולוציות של סוגיית שמות המשפחה של הילדים. הסכמה על כך, מבעוד מועד, שמעוגנת בהסכם הגירושין, תחסוך אי נעימות והוצאה כספית מיותרת בעתיד.
להורדת האפליקציה באפל לחץ כאן
להורדת האפליקציה באנדרואיד לחץ כאן
מאיה הדס, מגשרת ועו"ד לגירושין בשת"פ.
www.gesher-girushin.co.il :אתר
hadas.maya@gmail.com :מייל
טלפון: 072-283-9418
Comments